‘Ja! Wauw! Het meisje in het prentenboek Spiegelbeeld is precies Kyara. Ik herken mijn dochter in dit verhaal.’ Vertelt Dewhi Spa, eindredacteur van Moeders Wil Is Wet na het lezen van mijn prentenboek Spiegelbeeld. Nog zo’n mooie reactie. ‘Mam, vandaag ging het op het werk over jou. Ik heb verteld dat je kinderboeken schrijft en korte versie weergegeven. Wat ik mooi vond aan de reacties was dat niet alleen de collega’s hun kinderen maar ook zichzelf in het verhaal herkende’. Aldus mijn dochter Kelsey. Geweldig toch? Dit soort reacties, een feest der herkenning is wat ik voor ogen heb. Mijn mission statement! Het is mijn drijfveer om zoveel mogelijk kinderen en ouders te bereiken die zich herkennen en kunnen spiegelen in het verhaal Spiegelbeeld.

Onlangs werd ik geraakt door een citaat van schrijfster Sharron McElmeel.

‘Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien’.

Welke gedachten komen er bij jou op na het lezen van dit citaat? Sharron onderschrijft voor mij precies het gemis, dat ik voel. Het gemis voor mezelf, mijn dochter en al die andere kinderen die op mij lijken. Een prachtige metafoor.

Onze kinderen hebben inderdaad weinig spiegels. Spiegels waarin ze zichzelf herkennen.  In de spiegels die er zijn, zien we de ander die op ons lijkt vaak in een stereotype- of bijrol. Best triest als je dit nader bekijkt toch?

Ieder mens heeft de behoefte om zich te kunnen spiegelen en te herkennen in een ander. Maar hoe moet dat als je in de spiegel kijkt en een ander ziet die niet op jou lijkt? Vraag je je dat wel eens af? Wat zou dat kunnen doen met je eigen zelfbeeld en beeldvorming van de wereld?

Eén van die spiegels zijn verhalen die onze kinderen op school en thuis horen en lezen.

Zelf ben ik moeder van twee dochters; 18 en 1 jaar en sta ik ruim 16 jaar voor de klas.  En geloof mij, ik heb al heel wat verhalen mogen voorlezen. Tot mijn grote verbazing ben ik weinig verhalen tegengekomen waar mijn dochter zich in herkent, waar het gros van mijn leerlingen met een migratieachtergrond zich in herkent en waar ik mijzelf in herken.

Om terug te komen op mijn prentenboek Spiegelbeeld. Spiegelbeeld is het eerste boek uit de gelijknamige boekenreeks Spiegelbeeld. Doordat de interculturele achtergronden en zelfbewustzijn als een vanzelfsprekend gegeven verweven zijn in de reeks zijn deze superdiverse prentenboeken bijzonder in hun soort. Onmisbaar in elke kinderboekencollectie thuis en in de kleuterklas.

Als auteur geef ik in eigen beheer mijn prentenboekenreeks uit. Ik zal jullie meenemen in dit avontuur. Zie het als een zwangerschap. Beetje bij beetje krijgt mijn boek meer en meer vorm. Het streven is om 25 maart 2018 te bevallen… Ik bedoel te lanceren. In samenwerking met Moeders Wil Is Wet gaan we er een spectaculaire lancering van maken. Ik hoop jullie allen dan te ontmoeten.

Blijf je graag op de hoogte van dit mooie avontuur, volg dan mijn blog via de mail op www.derijkeleeromgeving of via mijn facebookpagina  “Spiegelbeeld”; De avonturen van Kelsey .

Dayenne

Vertel iets over jezelf. Dit kan voor iedereen zichtbaar zijn.